Дали сте подготвени да направите позитивна промена? Придружете се на илјадниците поединци на истото фитнес патување!

СОВЕДУВАЊА Започнете ја вашата трансформација
English Macedonian

Дали сте подготвени да направите позитивна промена? Придружете се на илјадниците поединци на истото фитнес патување!

СОВЕДУВАЊА Започнете ја вашата трансформација
English Macedonian

Што е медитација со поглед на сонце и дали таа има здравствени придобивки?

Гледањето на сонце е медитативна практика која вклучува гледање во сонцето за време на надвор од врвот. Сепак, медицинските експерти не го препорачуваат овој вид на пракса поради ризикот од трајно оштетување на очите.


Главни преземања:

 • Нема многу истражувања за медитацијата за гледање на сонце и за тоа како таа може да биде од корист за вашето тело и ум, бидејќи опасностите се секогаш присутни.
 • Повеќето од придобивките може да се соберат од општа медитација што не гледа на сонце, да се биде на отворено и да се ужива во природата. Многу луѓе веруваат дека поврзувањето со природните сили може да биде неверојатно лековито, и физички и ментално.
 • Повеќето медицински професионалци воопшто не препорачуваат гледање на сонце и предлагаат да се обидете со други практики за медитација наместо тоа поради непосредни и долгорочни постојани ризици за вашите очи.

Гледањето на сонцето е метод на медитација што се обидува да ја искористи исцелителната моќ на сонцето. Учесниците гледаат директно во сонцето, најчесто за време на изгрејсонце и зајдисонце, во обид да се поврзат со неговата енергија.

Сепак, не постои истражување кое поддржува какви било здравствени придобивки од гледањето на сонце, а секоја негова форма може да резултира со трајно оштетување на очите.

Ќе ги испитаме ризиците и придобивките од безбедното изложување на сонце и медитацијата воопшто, како и ризиците од практикување на гледање на сонце.

Предупредување
Консензусот во медицинската заедница е дека гледањето директно во сонцето може да ги оштети очите, потенцијално да предизвика неповратно оштетување на мрежницата и губење на видот. Ова не е препорачана практика.

Што е гледање на сонцето?

Гледањето на сонцето е слично на другите медитативни практики како медитацијата за гледање на месечината.

Овој тип на медитација користи објект за фокусирање за да ги подобри придобивките, кои може да се добијат без директно гледање во сонцето и неговите штетни УВ зраци.

Додека гледањето во сонцето може да биде многу штетно, гледањето во други објекти без УВ зрачење може да биде потенцијално корисно.

Постара студија од 2014 година го поврза фокусирањето на некој предмет за време на медитација со подобрен фокус на умот. Иако ова може да вклучува фокусирање на секаков вид на објект наместо на сонце.

забелешка

Сепак, придобивките од медитацијата, како што се намалување на стресот, самосвест и подобрување на спиењето, може да се видат во многу различни практики.

Безбедносни мерки на претпазливост и ризици

Повеќето традиционални здравствени работници и офталмолозите не препорачуваат гледање на сонце.

Истражувањата покажаа дека окуларните болести како катаракта, одредени видови рак на очите и фотокератитис се поврзани со изложување на зрачење од сонцето. Исто така, може да предизвика итно оштетување на мрежницата.

На крајот на краиштата, придобивките од медитацијата што се фокусира на некој предмет може да се искористат без директно гледање во сонцето. Размислете за медитација на отворено што се фокусира на објект во природата или обидете се со фокусирање на звук или визуелен знак.

Придобивки од медитација

Има многу придобивки од безбедната медитација воопшто. Еве само неколку:

Намалување на стресот, депресијата и анксиозноста

Прегледите на студиите за медитација сугерираат дека таа може да помогне да се подобрат мерките за анксиозност, депресија и болка.

Вклучувањето на практиката на медитација заедно со традиционалните третмани има потенцијал како метод со ниска цена за дополнителна поддршка за оние кои живеат со анксиозност.

Емоционални здравствени придобивки

Бројни студии покажаа дека медитацијата може да ја подобри емоционалната обработка.

Студијата од 2019 година за кратка медитација на внимание покажа подобрувања во одредени елементи на обработката на емоциите, како што се интензитетот, емоционалната меморија и пристрасноста на емоционалното внимание.

Подобрувања на сонот

Прегледот на студиите од 2019 година сугерираше дека оние со нарушување на спиењето може да имаат корист од медитацијата за внимателност, иако сè уште се потребни повеќе истражувања за да се потврдат придобивките.

На крајот на краиштата, медитацијата може да се покаже како корист за сите видови состојби и ситуации и се смета за безбедна за повеќето здрави луѓе. Но, гледањето во сонцето не мора да биде дел од него за да ги видите овие придобивки.

Придобивките од безбедното изложување на сонце

Нема научно истражување кое сугерира дека медитацијата за гледање на сонце нуди некакви придобивки. Сепак, ограниченото и безбедно изложување на сонце без да гледате во сонце може да биде корисно.

Доказите сугерираат дека општата изложеност на сончева светлина може:

 • борба против замор и поспаност
 • подобрување на квалитетот на спиењето
 • го зголемуваат витаминот Д и здравјето на коските
 • подобрување или одржување на менталното здравје

Дополнително, една студија од 2018 година покажа дека само да се биде надвор има бројни здравствени придобивки, вклучувајќи ги и перцепираните придобивки за менталното здравје. Ова значи дека медитативната пракса на отворено би можела да биде корисна дури и без гледање во сонцето.

Подобрете го спиењето и деноноќниот ритам

Витаминот Д игра важна улога во одржувањето на многу функции на телото, вклучувајќи го деноноќниот ритам и времетраењето на спиењето. Потребни се повеќе истражувања за целосно да се разбере врската, но ниското ниво на витамин Д може да биде причина за загриженост.

Студија од 2014 година, исто така, покажа дека изложувањето на сончева светлина може да биде ефективна контрамерка за замор и поспаност.

Придобивки за менталното здравје

Придобивките за ментално здравје од изложувањето на сонце вклучуваат:

 • зголемен допамин и серотонин
 • подобрено расположение
 • намалување на симптомите на депресија

Дали треба да научам да гледам на сонце?

Медицинските експерти воопшто не ја советуваат оваа практика, но можете да вклучите практика на медитација која вклучува природа и фокусирање на побезбеден предмет.

Како да медитирате во природа

Подгответе се со земање неколку длабоки вдишувања. Одвојте време за истегнување и олабавување на вашето тело. Потоа следете ги овие чекори:

Чекори за медитација во природен амбиент

 • Обидете се да користите визуелна фокусна точка што не е сонцето. Размислете за гледање дрво, цвеќиња или општа глетка (како што се вашите локални глетки или хоризонт).
 • Фокусирајте се на вашето дишење и опуштете го телото.
 • Дозволете вашата медитација да дојде до природен крај и завршете со неколку истегнувања на телото.

Можете исто така да додадете движење на вашата медитација.

про Совет

Ако стоечкиот канцелариски материјал се чувствува премногу интензивно, тогаш воведете движења како истегнување. Најдобро е да завршите со некои истегнувања кога вашата медитација ќе дојде до природен крај.

Во крајна линија

Додека медитацијата за гледање на сонце претставува значителен ризик за здравјето на очите, инкорпорирањето на медитацијата во природа со побезбедни фокусни точки може да обезбеди слични придобивки без да го загрози видот.

Најчесто поставувани прашања

Не. УВ светлината од сонцето е штетна за очите. Окуларните болести, вклучително и катаракта, некои видови на рак на очите и непосредното оштетување на мрежницата, се поврзани со изложувањето на сончевото зрачење.
Повеќето медицински професионалци не препорачуваат да гледате на сонце од која било причина и да носите заштитни очила за сонце секогаш кога поминувате време надвор.

Иако има придобивки од престојот надвор и безбедното изложување на сонце со помош на крема за сончање, нема докажани придобивки од гледањето очи.
Гледањето директно во сонце, дури и за време на часови без шпиц, како што се изгрејсонце и зајдисонце, може трајно да ги оштети очите. Подобро е да го фокусирате погледот на други предмети кои не се толку штетни за очите.

Некои луѓе веруваат дека зјапањето во сонце има потенцијални здравствени придобивки, но ова не се покажа како безбедна практика. Не постојат студии кои докажале какви било здравствени придобивки од гледањето на сонце.

автор:

Тоше Зафиров

Својот живот го посветив на професионалниот фитнес. Тоа е моја страст и животна работа. Со повеќе од 26 години искуство, подготвен сум да споделам се што сум научил во индустријата. Ако го сакате спортот исто како и јас, овој блог е вистинското место!

Официјален претставник на г-дин Олимпија

Последни написи

Дали сте подготвени да го подигнете вашето фитнес знаење на следното ниво? Посетете ја мојата секција Најдобри по за да ги најдете моите најдобри 10 препораки за различни производи и услуги што ги користам секојдневно!

Дознај повеќе