Ние како луѓе поседуваме вродена способност да ја препознаваме музиката, да ја разбираме и да реагираме на неа. Музиката игра интегрална улога во сите фази на нашиот ментален развој. Но, прашањето е дали има одредена придобивка од вежбањето со музика?

За време на нашите животи, ние воспоставуваме предност за одреден вкус на музика. Тоа е во корелација со тоа како се гледаме себеси како индивидуи и на некој начин, тоа е поврзано со тоа кои сме. Во нашето фитнес-патување, музиката може да нè мотивира преку акција, мисла и изведба.

Вежбањето со музика генерално може да ни помогне да ги подобриме нашите перформанси. Постојат неколку фактори во мешавината, како што е типот на музика што ја избираме.

Ритамот и темпото се претходници за „зонирање“. Во суштина, вежбањето со музика е начин да се оддалечиме од чувството на болка и досада. Да бидам искрен, тие понекогаш се неизбежни придружници на повторливоста на работењето.

Сега, кога ја добивте целокупната идеја, да видиме што велат научниците за вежбањето со музика.

Научно мислење за важноста на вежбањето со музика

Спортските научници се фокусираа на различните карактеристики на музиката како што се темпото, интензитетот и ритамот за да испитаат како таа се однесува на нашата исцрпеност при вежбањето.

Студија од 2006 година открива дека луѓето кои слушале брза музика го зголемуваат растојанието кое го поминуваат и динамиката без да се поуморни.

Други студии сугерираат дека слушањето поенергична музика ги подобрува физичките перформанси при лесни до умерени вежби.

Овие научници се потпираат на податоци од лабораториски услови. Значи, тие ги засноваат своите заклучоци на научен метод, кој честопати гледа само на целокупната придобивка.

Лице кое се протега пред да вежба, слуша музика на бели слушалки и се подготвува да вежба со музика. Тој е облечен во црна маица. Во позадината има океан.

Од ова истражување може да заклучиме дека ако сакаме да се подобриме кардио-мудро, можеме да успееме многу повеќе со слушање побрза и порадосна музика додека вежбаме.

 • Го одвлекува вниманието (го оттрга и пренасочува умот од вежбањето, заморот и досадата)
 • Создава Емоции (слушањето песна која има некое значење за нас ги поттикнува нашите емоциите)
 • Предизвикува Возбуда (тенденција за движење, вежбање, и однесување на начин кој има позитивни придобивки кон нашето здравје)
 • Луѓето се Движат по Темпо

Четирите области на дејствување

Според Ефектите на Музиката при Вежбањето и во Спортот: Мета-аналитички Преглед , музиката помага во 4 области на дејствување:

 • Го одвлекува вниманието
 • Создава емоции
 • Предизвикува возбуда
 • Ги придвижува луѓето во Темпо

Вежбањето со музика нè одвлекува од паниката дека се случува радикална промена во нашиот систем. Бидејќи нашиот ум има дивергентен фокус, тој не доживува ниту едно дејство како неизмерно трошење енергија, затоа сигналите на телото, поврзани со метаболичките промени додека се под стрес на вежбање, не се толку алармантни за нас.

Ние го интегрираме нашиот музички вкус со нашите црти на личноста и не е ни чудо што вежбањето со музика создава емоции. Додека сме во одредени емотивни состојби, можеме да ја користиме произведената енергија за да ги подобриме нашите перформанси.

„Во однос на мускулната сила, музиката за која се смета дека мотивира може да доведе до изливи на интензитет. Тоа го зголемува вашиот работен капацитет и може да донесе ултра-високо ниво на експлозивна моќност, сила и продуктивност “.

Ритуалот на ставање слушалки пред тренинг или добивање на вистинска музика на звучниците е вистинскиот почеток на тренингот. Таа едноставна акција предизвикува возбуда и ментално нè става во состојба на проактивност кон нашето здравје (ментално или физичко).

Во 2007 година, националното раководно тело на САД, за трки на далечина забрани слушалки и преносни аудио плеери на своите официјални трки. Се воспостави правило за „обезбедување на безбедност и спречување тркачите да имаат предност“. Оваа акција ја става во перспектива моќта на музиката.

Постои „нешто“ во спортот за кое се потребни експлозивни движења (како што е powerlifting, боди-билдинг). Се нарекува ефект на „пад“. Ефектот на возбуда е кога „басот ќе падне“, а спортистите ја користат создадената емоција во тој единствен момент за да ги придвижат и надминат своите претходни перформанси.

Тоа несомнено може да се пренесе на активностите како што се спринтови, високи скокови, кревање тегови, плиометрика, крос-фит и интервал на обука со висок интензитет, позната под кратенката ХИТ.

Полетувањето

Слушањето музика на вежбање пред, за време или по некоја активност може да ја подобри мотивацијата и перформансите. Со други зборови, им помага на спортистите да влезат во зоната.

Студиите кои го испитуваат ефектот на вежбањето со музика за време на загревањето, врз краткорочните максимални перформанси на спортистите откриле значителни ергогени резултати (подобрување на физичките перформанси).

На истражувачите им се допаднале мотивационите ефекти на музиката за зајакнување на индивидуалната перцепција на самодоверба, чувство на доверба, зголемена возбуда и олеснување на моторната координација.

Покрај тоа, овој аудитивен стимул може да се искористи како алатка за „психичко движење“ во подготовките за перформанси (регулација на возбуда), смена на намерен фокус (асоцијација / дисоцијација), зајакнување на самоефикасноста и охрабрување на употребата на психолошки вештини.

Како резиме на ова истражување, вежбањето со музика може да ни помогне да го тргнеме умот од болката и здодевноста од повторувачки движења, како што е вршење кардиоинтензивна работа на treadmills, steppers, велосипеди итн.

Каква музика да слушате за време на вежбање?

Девојка што слуша музика на жолти слушалки, додека се смее и носи сив спортски градник.

Сите имаме различни вкусови и склоности. Не постои правило за „добра“ музика или „лоша“ музика при вежбање. Со други зборови, секој поединец поврзува одредена песна или музички тип со позитивни или негативни искуства во животот.

Сепак, повеќето луѓе сметаат дека брзата музика со солиден ритам е најсоодветен избор. Има тенденција да помогне најмногу, затоа размислете за гаража, хаус, хип-хоп. Во суштина, ова музичко темпо може да го подигне срцевиот ритам, со што ќе го олесни вежбањето.

Рентфроу и Гослинг изработија серија студии за музички склоности за да ја проценат врската помеѓу важноста на музиката и музичкиот вкус со многу димензии на личноста. Тие се обидоа да создадат теорија што ќе објасни кога, како и зошто луѓето слушаат одредена музика.

Еден од нивните истражувачи ги проценил основните верувања околу музиката. За време на анализата за музичките склоности, научниците ја утврдија нивната теорија дека постојат четири типа на музика:

 • Рефлексивна и комплексна (џез, блуз, фолк)
 • Интензивна и бунтовна (алтернативна, рок, хеви метал)
 • Оптимистичка и конвенционална (кантри, религиозна, саундтрак, поп)
 • Енергична и ритмичка (рап, хип-хоп, соул, фанк)

Оние кои претпочитаат „рефлексивна и комплексна“ категорија на музика, постигнаа високи оценки за отвореност кон нови искуства, вербална способност, само-перцепирана интелигенција и политички либерализам.

Луѓето што ја слушаат категоријата „оптимистичка и конвенционална“ постигнуваат високи оценки за екстраверзија, само-перципирана физичка привлечност, атлетизам и политички конзервативизам.

Категоријата наречена „Енергична и ритмичка“ музика, како што минуваше низ анализата на авторите, беше испреплетена со екстровертност, прифатливост, либерализам и атлетизам.

Категоријата музика „Интензивна и бунтовна“ беше позитивно поврзана со оние луѓе отворени за нови искуства и атлетизам, само-перципирана интелигенција и вербални способности.

Конечна мисла - Дали вреди да се вежба со музика?

Музиката брзо се менува; тоа е донекаде зависно од културата и контекстот. И покрај тоа што ова научно истражување е од пред неколку години, можеме да одземеме некои клучни факти; специфичните музички жанрови ги зголемуваат перформансите и атлетичноста.

Дозволете ми да истакнам дека не треба да се фокусирате само на подобрување на тренинзите. Можете исто така да го пренесете ова знаење за да ги зголемите перформансите во работата, секојдневните работи итн. Покрај тоа, музиката може да служи и за борба против сложените негативни емоции, како што се вознемиреност пред или за време на извршување на разни задачи.


Ако барате повозбудливи информации за врската ум-тело, проверете ја нашата страница за Спортска Психологија.

Тоше Зафиров во црна маица и машна гледа директно во камерата носејќи црни очила за сонце

Автор:

Тоше Зафиров

Боди билдинг и Фитнес Експерт

Проверете го Нашиот

Најпопуларниот план за исхрана

Исхрана Detox работи и на лаптоп и на мобилен уред

Detox Исхрана - Нашиот бестселер

$60.00