Дали сте подготвени да направите позитивна промена? Придружете се на илјадниците поединци на истото фитнес патување!

СОВЕДУВАЊА Започнете ја вашата трансформација
English Macedonian

Дали сте подготвени да направите позитивна промена? Придружете се на илјадниците поединци на истото фитнес патување!

СОВЕДУВАЊА Започнете ја вашата трансформација
English Macedonian

14 знаци на анемија со дефицит на железо

Анемија со дефицит на железо е чест тип на анемија.

На вашето тело му треба железо за да создаде хемоглобин, протеин во црвените крвни зрнца што им овозможува да носат кислород низ вашите крвни садови.

Ако вашето тело нема доволно хемоглобин, вашите ткива и мускули нема да добијат доволно кислород за да можат ефикасно да работат.

Еве 14 знаци и симптоми на недостаток на железо, почнувајќи од најчестите. Исто така, дознајте како да препознаете анемија кај децата и постарите возрасни лица и кога да одите на лекар.


Ky Готови производи:

 • Невообичаен замор: Недостатокот на железо може да доведе до замор поради недоволна испорака на кислород до ткивата.
 • Бледа кожа: Ниското ниво на хемоглобин предизвикува бледило на кожата и долните очни капаци, што укажува на потенцијален дефицит на железо.
 • Недостаток на здив: Намалениот транспорт на кислород може да резултира со отежнато дишење за време на секојдневните активности.
 • Главоболки: Недостатокот на железо може да придонесе за чести главоболки, особено за време на менструацијата.

1. Невообичаен замор

Чувството на замор е вообичаен знак за анемија со дефицит на железо. Може да влијае и на луѓе кои немаат доволно железо, дури и ако не добиле дијагноза за недостаток.

Овој замор се случува затоа што на вашето тело му недостасува железо што му е потребно за да создаде протеин наречен хемоглобин, кој помага да се пренесе кислород низ вашето тело.

Без доволно хемоглобин, помалку кислород допира до вашите ткива и мускули, лишувајќи ги од енергија. Вашето срце, исто така, мора да работи понапорно за да придвижи повеќе крв богата со кислород низ вашето тело, што може да ве измори.

Бидејќи заморот често се смета за дел од напорниот, модерен живот, тешко е да се дијагностицира недостаток на железо само врз основа на овој симптом.

Сепак, заморот што се јавува со бледило, отежнато дишење и други симптоми може да биде знак за анемија.

забелешка
Заморот е еден од најчестите симптоми на недостаток на железо. Ова се должи на тоа што помалку кислород доаѓа до вашите ткива, лишувајќи ги од енергија.

2. Кожа која е побледа од вообичаено

Кожата што е побледа од вообичаеното, како и бледото боење на внатрешноста на долните очни капаци, исто така може да укажуваат на недостаток на железо.

Хемоглобинот во црвените крвни зрнца ја дава црвената боја на крвта, па ниските нивоа предизвикани од недостаток на железо ја прават крвта помалку црвена. Затоа кожата може да изгуби дел од својата боја или топлина кај луѓето со недостаток на железо.

Студија од 2016 година забележува дека бледило на кожата или во внатрешноста на очните капаци е сигурен показател за анемија. Лицето со тешка анемија може да има и бледило во наборите на дланките на рацете.

Ако го повлечете долниот очен капак надолу додека се гледате во огледало, внатрешниот слој треба да биде со живописна црвена боја. Ако е многу бледо розова или жолта, може да имате недостаток на железо.

Кај луѓето со потемни тонови на кожа, очниот капак може да биде единствената област каде што оваа состојба е забележлива.

Сепак, бледило може да се случи поради многу причини. Само тест на крвта може да потврди дали некое лице има анемија.

забелешка

Кожата што е побледа од вообичаено во области како што се лицето, долните внатрешни очни капаци или ноктите може да биде знак за недостаток на железо. Ова бледило се должи на ниските нивоа на хемоглобин, кој и дава црвенило на крвта.

3. Скратен здив

Хемоглобинот им овозможува на вашите црвени крвни зрнца да носат кислород низ вашето тело.

Кога нивото на хемоглобин е ниско со недостаток на железо, нивото на кислород е исто така ниско. Ова значи дека вашите мускули нема да добијат доволно кислород за да ги извршуваат секојдневните активности, како што е одење.

Како резултат на тоа, вашата стапка на дишење ќе се зголеми додека вашето тело се обидува да добие повеќе кислород, што резултира со отежнато дишење.

Ако се чувствувате без здив кога ги извршувате секојдневните задачи кои порано ви биле лесни, како што се одење, качување по скали или вежбање, тоа може да се должи на недостаток на железо.

забелешка

Скратен здив е симптом на недостаток на железо, бидејќи ниските нивоа на хемоглобин го спречуваат вашето тело ефикасно да транспортира кислород до вашите мускули и ткива.

4. Главоболки

Недостаток на железо може да се појави за време на менструацијата, а главоболки може да се појават и кај двете.

Врската помеѓу недостаток на железо и главоболки е нејасна. Неколку фактори можат да придонесат, вклучувајќи ја и врската помеѓу изменетата функција на допамин и нивото на естроген.

Иако постојат многу причини за главоболки, честите, повторливи главоболки може да бидат знак за недостаток на железо.

забелешка

Главоболката може да биде симптом на недостаток на железо, иако потребни се повеќе истражувања за поврзаноста помеѓу дисфункција на допамин, нивото на естроген и недостаток на железо.

5. Палпитации на срцето

Забележливи отчукувања на срцето, или срцеви палпитации, се уште еден знак за анемија со дефицит на железо.

Експертите сè уште ја проучуваат врската помеѓу недостаток на железо, анемија и проблеми со срцето, но веруваат дека снабдувањето со кислород може да игра улога

Хемоглобинот е протеин во црвените крвни зрнца кој помага во транспортот на кислород низ вашето тело. При недостаток на железо, ниските нивоа на хемоглобин значат дека срцето мора да работи дополнително напорно за да носи кислород.

Ова може да доведе до неправилни отчукувања на срцето или чувство дека срцето чука ненормално брзо.

Следствено, недостатокот на железо може да ги влоши состојбите кои влијаат на вашето срце, како што се срцева слабост и коронарна срцева болест.

[Предупредување] Во случаи на недостаток на железо, вашето срце мора да работи особено напорно за да транспортира кислород. Ова може да ги влоши состојбите кои влијаат на здравјето на срцето. [/Предупредување]

6. Сува и оштетена коса и кожа

Сува или оштетена кожа и коса може да бидат знаци на недостаток на железо.

Недостатокот на железо го намалува нивото на хемоглобин во вашата крв, што може да ја намали количината на кислород достапен за клетките кои предизвикуваат раст на косата.

Кожата и косата на кои им недостасува кислород може да станат суви и слаби.

Недостатокот на железо е исто така поврзан со губење на косата, а некои истражувања сугерираат дека тоа може да биде причина.

Косата често опаѓа при секојдневно миење и четкање. Но, значителното губење на косата може да биде знак за недостаток на железо.

забелешка

Кожата и косата може да добијат помалку кислород ако имате недостаток на железо, што доведува до сувост или оштетување. Во потешки случаи, ова може да доведе до губење на косата.

7. Оток и болка на јазикот или устата

Понекогаш, промените внатре или надвор од устата може да укажуваат на анемија со дефицит на железо. Знаците вклучуваат отечен, воспален, блед или чудно мазен јазик.

Други можни симптоми околу вашата уста вклучуваат:

 • сува уста
 • чувство на печење во устата
 • болни, црвени пукнатини на аглите на устата
 • чиреви во устата
забелешка

Болен, отечен или чудно мазен јазик може да биде знак за анемија од дефицит на железо, како и пукнатините на аглите на устата.

8. Немирни нозе

Може да има врска помеѓу недостаток на железо и синдром на немирни нозе.

Оваа состојба вклучува силен нагон да ги движите нозете додека се во мирување. Исто така, може да предизвика непријатно лазење или чувство на чешање во стапалата и нозете.

Обично е полошо ноќе и може да го отежне сонот.

Причините за примарниот синдром на немирни нозе не се целосно разбрани. Сепак, тоа може да произлегува од различни медицински состојби, вклучително и анемија со дефицит на железо.

Навистина, луѓето со анемија со дефицит на железо имаат шест пати поголема веројатност да имаат синдром на немирни нозе отколку општата популација.

забелешка

Луѓето со анемија со дефицит на железо може да имаат синдром на немирни нозе, што е силен нагон да ги движите нозете додека сте во мирување.

9. Кршливи нокти или нокти во облик на лажица

Ноктите во облик на лажица, исто така наречени коилонихија, се уште еден симптом на анемија со дефицит на железо.

Вообичаено, првиот знак се кршливи нокти кои лесно се скршуваат и пукаат.

Во подоцнежните фази на недостаток на железо, ноктите можат да станат лажички, што значи дека средината на ноктите се спушта и рабовите се креваат за да дадат заоблен изглед како лажица.

Ова е редок несакан ефект и обично е реверзибилен со третман за зголемување на нивото на железо во телото.

забелешка

Кршливите нокти или во облик на лажица може да укажуваат на потешка анемија од дефицит на железо.

10–14. Други знаци на анемија со дефицит на железо

Неколку други индикатори сигнализираат дека нивото на железо може да биде ниско. Овие имаат тенденција да бидат поретки и може да бидат поврзани со многу други состојби освен со недостаток на железо.

Други знаци на анемија со дефицит на железо вклучуваат:

 1. Чудни желби. Желбата за чудна храна или непрехранбени производи се нарекува пика. Едно лице може да копнее за мраз, глина, нечистотија, креда или хартија. Може да се појави за време на бременоста и може да биде знак за недостаток на железо.
 2. Чувства на депресија. Може да има врска помеѓу анемијата со дефицит на железо и депресијата кај возрасните, вклучително и за време на бременоста.
 3. Ладни раце и нозе. Недостатокот на железо значи помалку испорака на кислород до вашите раце и нозе. Некои луѓе воопшто може полесно да го почувствуваат студот или да доживеат студени раце и нозе.
 4. Почести инфекции. Железото е потребно за здрав имунолошки систем, а недостатокот на железо може да го зголеми ризикот од инфекции.
 5. Лош апетит. Недостатокот на железо е поврзан со слаб апетит поради промените во хормонот за глад грелин.

Симптоми на анемија кај деца

Децата со анемија со дефицит на железо може:

 • имаат бледа кожа
 • изгледаат раздразливи или претрупан
 • недостаток на енергија
 • брзо заморувајте
 • имаат брз пулс
 • имаат болен или отечен јазик
 • имаат зголемена слезина, веднаш под ребрата
 • покажуваат знаци на пика, како што е желбата да се јаде мраз

Симптоми на анемија кај постарите возрасни лица

Анемијата е честа појава кај постарите возрасни лица, но може да биде тешко да се идентификува, бидејќи некои од симптомите се вообичаени како што луѓето стареат.

Симптомите вклучуваат:

 • замор
 • тешкотии во размислувањето и фокусирањето
 • депресија
 • мускулна слабост
 • кревкоста

Во споредба со помладите луѓе, постарите возрасни лица имаат поголема веројатност да имаат состојби поврзани со анемија со дефицит на железо, како што се хронично заболување на бубрезите, воспаление и недостатоци во исхраната.

Постарите возрасни, исто така, имаат поголема веројатност да користат одредени лекови, како што се нестероидни антиинфламаторни лекови (НСАИЛ), антикоагуланси и инхибитори на протонска пумпа во подолг период, што може да предизвика загуба на крв во желудникот или да ја намали апсорпцијата на железо.

забелешка

Други знаци на недостаток на железо вклучуваат чудни желби, депресија, чести инфекции и ладни раце и нозе. Децата и постарите возрасни споделуваат симптоми, но невролошките симптоми, како АДХД, се почести кај децата.

Кога да се види лекар

Разговарајте со лекар ако имате симптоми на недостаток на железо. Без третман, може да развиете анемија со дефицит на железо.

Ова може да го зголеми ризикот од компликации, како што се:

 • срцеви проблеми
 • депресија
 • поголема шанса за инфекции
 • проблеми со бременоста

Луѓето кои се бремени или имаат тешки менструации имаат најголем ризик и треба да разговараат со лекар за тестирање за анемија со дефицит на железо.

Ако вашиот лекар потврди дека имате недостаток на железо - обично преку тест на крвта - тој ќе развие план за третман кој најдобро ги задоволува вашите здравствени потреби.

Тие може да препорачаат да го зголемите внесот на железо преку вашата исхрана или да земате додатоци.

Меѓутоа, ако лекарот се сомнева дека анемијата произлегува од гастроинтестинални проблеми, тој може да препорача дополнителни тестови и процедури, вклучително и горните и долните ендоскопии.

Ако мислите дека имате анемија од дефицит на железо, разговарајте со лекар пред да ја промените вашата исхрана или да одлучите за какви било додатоци.

забелешка

Долгорочните компликации на анемија со дефицит на железо вклучуваат депресија, проблеми со бременоста и проблеми со срцето. Затоа разговарајте со вашиот лекар ако искусите какви било симптоми.

Во крајна линија

Препознавањето на симптомите на недостаток на железо е од клучно значење за навремена дијагноза и третман за да се спречат компликации како срцеви проблеми и депресија. Консултирајте се со лекар ако искусите какви било знаци, особено ако сте бремени или имате тешки менструални периоди.

Најчесто поставувани прашања

Некои луѓе немаат симптоми со анемија со дефицит на железо. Меѓутоа, со текот на времето, може да забележите дека внатрешноста на очите ви е побледа од вообичаеното и може да се чувствувате уморни и да имате недостаток на здив.

Јадењето исхрана богата со железо може да помогне во зголемување на нивото на железо. Ако вашите нивоа се многу ниски, лекарот може да препорача додатоци на железо. Во некои случаи, можеби ќе ви треба третман за основната состојба.

Изборот на исхрана, основните состојби, крварењето и употребата на одредени лекови се вообичаени причини за ниско ниво на железо.

автор:

Тоше Зафиров

Својот живот го посветив на професионалниот фитнес. Тоа е моја страст и животна работа. Со повеќе од 26 години искуство, подготвен сум да споделам се што сум научил во индустријата. Ако го сакате спортот исто како и јас, овој блог е вистинското место!

Официјален претставник на г-дин Олимпија

Последни написи

Дали сте подготвени да го подигнете вашето фитнес знаење на следното ниво? Посетете ја мојата секција Најдобри по за да ги најдете моите најдобри 10 препораки за различни производи и услуги што ги користам секојдневно!

Дознај повеќе