Дали сте подготвени да направите позитивна промена? Придружете се на илјадниците поединци на истото фитнес патување!

СОВЕДУВАЊА Започнете ја вашата трансформација
English Macedonian

Дали сте подготвени да направите позитивна промена? Придружете се на илјадниците поединци на истото фитнес патување!

СОВЕДУВАЊА Започнете ја вашата трансформација
English Macedonian

10 едноставни начини да работите на само-подобрување

Можеби сакате да инвестирате во само-подобрување за да бидете повнимателни, да научите нови вештини или да ги инспирирате другите. Но, како да се подобрите себеси?

Иако не постои единствен начин да се работи на само-подобрување, постојат неколку испробани и вистински стратегии кои вреди да се споменат.

Предлозите подолу ќе обезбедат инспирација и мотивација потребни за да се започне ова патување за само-подобрување.


Главни преземања:

 • Самоподобрувањето е континуирано патување кон личен раст, кое вклучува свесност, учење и откривање на нечии уникатни силни страни.
 • Стратегиите за само-подобрување вклучуваат читање, пишување дневник, афирмации, физички вежби, внимателна употреба на јазикот, испробување на нови искуства и расчистување.
 • Десет практични начини да се подобрите вклучуваат фокусирање на силните страни, барање повратни информации, работа со партнер кој е одговорен, започнување со мали димензии, посветеност на љубопитноста и славење на успесите.

Што е само-подобрување?

Самоподобрувањето може да се опише како доживотен процес. Ако сакаме да бидеме во точката Z на крајот од нашиот живот, само-подобрувањето е процес кој нè тера да се движиме од А до Б до Ц… заедно со сите чекори што ни се потребни за да стигнеме до последната фаза и да го исполниме нашиот живот.

Завршната фаза е различна за секој од нас, а и средната. Но, секој може да помине низ процесот и да го доживее значењето - и задоволството - да се прошири себеси и да овозможи нови фази да се случат

Самоподобрувањето вклучува свесност, нови сознанија, откритија за тоа кои сме и што не прави единствени, и многу согледувања и моменти во кои јасно го гледаме животот и ситуациите. Процесот на континуиран развој нè поврзува длабоко со нашата суштина.

Секој што тргнува на патување за само-подобрување би рекол дека процесот вреди, но понекогаш е неуреден и болен. За да продолжиме напред и да ги надминеме нашите стравови, понекогаш треба да ги гледаме нашите сенки, а тоа може да биде страшно. Што можеме да направиме за да одиме напред кога играта станува тешка?

Еден од клучевите за навигацијата на растот е да се потсетиме зошто го правиме тоа и дека она што го доживуваме е нормално, човечко и суштински дел од патувањето.

Зошто е важно само-подобрувањето?

Има толку многу причини да се прифати начин на размислување за раст и да се прифати само-подобрување. Ги наведов моите одговори (иако списокот е далеку од комплетен):

 • Човек станува свесен за нивните маани и силни страни;
 • Човек открива што е можно за него или неа во животот и додава смисла на нивните денови;
 • Човек живее поавтентичен живот, приближувајќи се до смислата и исполнувањето;
 • Човек ги подигнува стандардите - и со тоа ги инспирира другите да го прават тоа;
 • Човек развива животни принципи, кои обезбедуваат цврста основа да се застане кога доаѓаат тешки денови;
 • Човек сфаќа колку може да биде болен и тежок овој процес, и со ова сознание, станува посвесен и пољубезен кон патувањето на другите;
 • Човек учи да бара помош, бидејќи многу работи во животот се податливи со поддршка од друг;
 • Човек се фокусира на сопственото патување, знаејќи дека секој трча со своето темпо и дека ништо друго не лежи во нашата контрола освен нашите сопствени постапки.

Луѓето кои избираат само-подобрување имаат моќна енергија. Тие блескаат такви какви што се, а нивната светлина инспирира и го просветлува патот на другите, исто така.

Стратегии за самоподобрување

Читање

Читањето е еден од најпристапните и најпристапните начини за проширување на нашето знаење и нашиот свет. Книгите се одлични придружници во нашето патување за само-развој, без разлика што сакаме да подобриме.

Journaling

Запишувањето на мислите ни помага да ги видиме со поголема јасност. Водењето дневник со регуларност ни овозможува да откриеме обрасци и повторливи идеи, а подоцна, можеби ќе одлучиме да работиме на нив. Друга одлична алатка за само-подобрување е водење дневник за благодарност - односно секој ден набројувајте барем неколку работи за кои сме благодарни. Ова води до подобра самосвест и самодоверба.

Афирмации

Афирмациите се моќен начин да ги искажеме нашите намери и да се потсетиме што цениме. Секојдневните афирмации ни дозволуваат намерно да се фокусираме на она за што се грижиме и да внесеме повеќе од тоа во нашите денови.

Физичка вежба

Движењето не одржува кондиција. Телото е одличен извор на информации и постојано ни сигнализира што му треба. Грижата за телото во кое живееме е прекрасен начин да се грижиме за себе и да го одржиме нашиот развој. 

Изберете ги вашите зборови

Обрнувањето внимание на нашите изрази и зборови може многу да помогне во обликувањето на нашиот секојдневен живот. Да се ​​биде свесен за тоа што го кажуваме и како го кажуваме тоа е првиот чекор за подобро да се разбереме себеси!

Направете нешто за прв пат

Излезете од вашата комфорна зона и пробајте нешто ново! Едно од моите омилени прашања што треба да го поставам е: „Кога последен пат сте направиле нешто за прв пат?“ Ме потсетува да истражувам, како децата, и да негувам љубопитност за непознатото.

Десет практични начини да се подобрите

1. Фокусирајте се на вашите предности

Често луѓето мислат на само-развојот како „покривање на нивната слабост“, што го прави процесот поболен. Само-подобрувањето може да значи и развој на нашите таленти, да станеме одлични во она што сакаме да го правиме и многу да се забавуваме!

2. Делум

Процесот на расчистување е процес на отпуштање на деловите од нас (и нашите опкружувања) кои повеќе не ни служат. Со расчистување, правиме простор да се случат нови искуства, а со тоа и нова свест и раст. Процесот на расчистување може да биде ослободувачки и ни овозможува јасно да видиме која насока сакаме да ја преземеме за нашиот раст.

3. Поставувајте си моќни прашања

Прашањата може да дадат значајни сознанија. Како сакате да ги инспирирате другите? По што сакате да бидете запаметени? Што би ви кажало вашето постаро јас за вашиот саморазвивање?

Има стотици моќни прашања. Нека ве најдат.

4. Барајте повратна информација

Конструктивниот фидбек е како „копчето за засилување“: ни дава вредни сознанија за да се подобриме и подобро да им служиме на другите. Тоа нè тера да напредуваме побрзо, бидејќи другите ни го откриваат она што не можеме да го видиме. Повратните информации ни овозможуваат да ги направиме потребните прилагодувања, да сонуваме повеќе и да постигнеме повеќе!

5. Работете со партнер за одговорност

Имањето партнер за одговорност, како пријател или тренер, може неверојатно да помогне да се остане на вистинскиот пат. Одговорноста е моќен механизам кој нежно ни помага да продолжиме напред и, на крајот, да ги постигнеме посакуваните резултати.

6. Започнете од мал

Одржливиот напредок се постигнува со мали, конзистентни чекори. Нема потреба од огромни скокови - дури и ако тие се исто така можни, тие не се секогаш најдоброто место за почеток. Ако се двоумите, почнете со мали димензии. Малите акции генерираат позитивни јамки кои дополнително создаваат други позитивни јамки. Промената што сакаме да ја видиме започнува од нас - и со првиот чекор.

7. Продолжете да се движите напред

Многу пати најголемата грешка што ја правиме е да се откажеме од некој процес! Ако одлучите да се предизвикувате себеси и да се подобрите, држете се до тоа. Учењето повлекува висорамнини, моменти на радост и неуспеси. Сето тоа е дел од процесот. Продолжете да се движите напред, чекор по чекор!

8. Посветете се на љубопитноста

Љубопитноста нè турка повеќе да истражуваме, да се прашуваме и да се стремиме кон подлабока мудрост. Љубопитноста се појавува секогаш кога ќе го усвоиме таканаречениот „почетнички ум“ и се обидуваме да го ресетираме сè што знаеме за да ги видиме работите како да се прв пат. Ова однесување ни дава свеж увид, ослободен од пристрасност и од искуствата направени до тој момент, кои во некои случаи би можеле да попречат наместо да ни помогнат.

9. Движете се

Здравиот ум живее во здраво тело. Ако сте главно фокусирани на мозочните активности, најдете малку простор за физички вежби. Ако сте љубители на спортот и секогаш сте на отворено, обидете се да најдете време за малку стабилност и интроспекција. Комбинацијата на мозокот и телото (и духот!) ги дава најдобрите долгорочни чувства и награди.

10. Прославете ги вашите успеси

Нелсон Мандела рече: „Не заборавајте да ги славите пресвртниците додека се подготвувате за патот напред“. Прославувањето на успесите е здрава навика, често жртвувана во име на нови акции и резултати. Поставувањето на времето на „пауза“ дава можност да се набљудува што е постигнато, постигнатиот напредок, учењето, чувствата. Тоа е толку критичен момент, бидејќи отвора простор да се признае себеси и другите и отворено да ја сподели својата гордост.

Најдобри книги за само-подобрување

Како што споменавме порано, читањето е корисна стратегија за работа за само-подобрување. Секој од нас ги има нашите омилени книги за самоподобрување. На некои им се навраќаме одново и одново, а некои ќе се менуваат во текот на животот. Ова се, досега, моите омилени читања за самоподобрување - без некое посебно рангирање, бидејќи секој од нив има свое значење и важност:

1. Мајсторство: Клучевите за успех и долгорочно исполнување, од Џорџ Леонард

Оваа книга јасно објаснува како функционира процесот на учење, важноста на висорамнините и како да станеме мајстор во она што го посакуваме.

2. Мисли и збогати се, од Наполеон Хил

Оваа книга е покана да сонуваме големи, да визуелизираме што сакаме да станеме, да го потврдиме гласно и да се подготвиме да најдеме сојузници и да ги обликуваме нашите животи. Невозможно е да се опише моќта на оваа книга; човек мора да го прочита и да ги спроведе мислите во пракса. полн со тоа како го подаруваме најскапоцениот ресурс што го поседуваме.

3. Принципи: Живот и дело, од Реј Далио

Ремек дело! Оваа книга повлекува толку многу мудрост, изразена во принципите на Реј Далио, кои обезбедуваат референтна рамка и ни помагаат да изградиме своја.

Во крајна линија

Самоподобрувањето е трансформативно патување кое бара прифаќање предизвици, барање можности за раст и славење на пресвртниците на патот. Со фокусирање на силните страни, барање повратни информации и посветеност на љубопитноста, поединците можат да се движат по патувањето кон лично исполнување и автентичност.

Најчесто поставувани прашања

Самоподобрувањето е доживотен процес на раст и развој, кој вклучува свесност, учење и лично откривање. Тоа ги опфаќа напорите да се подобрат нечии силни страни, да се решат слабостите и да се постигне поголемо исполнување во животот. Преку стратегии како што се читање, пишување дневник, афирмации и барање повратни информации, поединците тргнуваат на патување кон самооткривање и личен раст.

автор:

Тоше Зафиров

Својот живот го посветив на професионалниот фитнес. Тоа е моја страст и животна работа. Со повеќе од 26 години искуство, подготвен сум да споделам се што сум научил во индустријата. Ако го сакате спортот исто како и јас, овој блог е вистинското место!

Официјален претставник на г-дин Олимпија

Последни написи

Дали сте подготвени да го подигнете вашето фитнес знаење на следното ниво? Посетете ја мојата секција Најдобри по за да ги најдете моите најдобри 10 препораки за различни производи и услуги што ги користам секојдневно!

Дознај повеќе